Edukativna radionica o dijabetesu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, 14. novembra, Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona u partnerstvu sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Ministarstvom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK i Novo Nordisk Pharme upriličio je edukativno predavanje o dijabetesu za učenike i nastavnike Međunarodne osnovne i srednje škole u Zenici.
Uz edukaciju, učenicima i nastavnicima je izmjeren šećer u krvi, te date smjernice o preventivnom djelovanju, opasnostima i rizicima, ali i suočavanjem i životom sa dijabetesom. Podijeljen je i edukativni materijal, a interaktivna radionica obilovala je pitanjima i razgovorom najmlađih i onih koji o dijabetesu znaju mnogo više, kao stručnjaci ili kao oboljeli koji se godinama uspješno nose sa izazovima i svime što donosi ovo oboljenje.
U prepunoj sali više od 100 učesnika na slikovit i demonstrativan način govorilo se o stanjima hipoglikemije i hiperglikemiji. Slične edukativne radionice održavaju se i u drugim gradovima ZDK, po ranije utvrđenom programu.