Sindikat Zenicatransa će se žaliti na presudu Općinskog suda

Predsjednik Sindikata Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“, Huso Sarvan, potvrdio je danas da se priprema dokumentacija za podnošenje žalbe na presudu Općinskog suda kojom se štrajk radnika proglašava nezakonitim i traži deblokada Autobuske stanice u roku od 15 dana.

“U svakom slučaju ćemo podnijeti žalbu Kantonalnom sudu”, kazao je Sarvan, ne želeći detaljnije komentarisati sudsku presudu, o čijem sadržaju su se upoznali preko internet stranice federalnog granskog sindikata.

“Bili smo onemogućeni da se obratimo Sudu jer se nije pojavio predstavnik granskog sindikata saobraćaja i veza, niti smo dobili punomoć za našeg advokata”, naglašava Sarvan.

Huso Sarvan

“Za nas je indikativno da je rasprava bila zakazana u 10 sati a do kraja radnog vremena izrečena je presuda na 11 gusto kucanih stranica. Ono što je posebno čudno je, da je ovakav ishod najavio i gradonačelnik na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća”, podsjeća Hazrudin Bilić, radnik „Zenicatransa“

“To nas dovodi u sumnju da u ovom procesu nešto nije regularno”, kaže Bilić, te ističe da je danas upućena pritužba Uredu disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH na okolnosti i način donošenja presude Općinskog suda Zenica.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je povodom presude Općinskog suda i štrajka u „Zenicatransu“ istakao da su SDA, A-SDA i SBB rano krenuli u kampanju i žele meni nauditi“.

Fuad Kasumović

Pozivam radnike „Zenicatransa“ da dalje ne ugrožavaju svoje zdravlje, i dalje je otvorena ponuda da im budu uplaćene zaostale plate, topli obroci i doprinosi i platimo izradu sanacionog plana, u suprotnom ništa drugo im ne preostaje nego stečaj.

“Zbog blokade Autobuske stanice nastaju veliki gubici i poslije nelegalnog štrajka i pravosnažnosti presude Grad ima pravo tražiti putem tužbe namirenje štete”, ukazao je gradonačelnik Kasumović. (Šerif Babić)