Više od 270 divljih deponija na području Grada Zenica, počeo projekat čišćenja i sanacije

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove započela je projekat koji se odnosi na aktivnosti čišćenja i sanacije divljih deponija na području grada.

Navedene aktivnosti su započete nakon analize stanja na terenu, a na osnovu stvarnih potreba i finansijskih mogućnosti.

„Prema našim saznanjima ima više od 270 divljih deponija na području Grada Zenica. Ono što je obaveze Albe kao potpisnice ugovora jeste uspostavljanje organiziranog sistema prikupljanja i odvoza otpada. Za sve mjesne zajednice koje nemaju potpisane ugovore da se to i napravi, a rok je 12 mjeseci“, izjavila je Jakuta Imširović stručni saradnik za zaštitu životne sredine.

Predviđeno je uklanjanje otpada, dovoz i planiranje zemlje, postavljanje znakova upozorenja, te u cilju sprečavanja zaustavljanja motornih vozila postavljanje ograda na dvije lokacije, kao i sadnja sadnica smrče na lokacijama gdje za to postoje uslovi.

„S obzirom da su već primjećene devastacije i neodgovoran odnos nepoznatih lica na lokacijama gdje su aktivnosti sanacije započete apelujemo ovim putem na građane da se odgovorno ponašaju i da u zajedničkom interesu podrže akciju sanacije divljih deponije“, poručuje Imširović.

Predviđene kazne za nepoštivanje propisa kreću se od 40 do 300 konvertibilnih maraka.
(Mehida Spahić)