ZDK: Pozitivna iskustva u primjeni alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi

Izvršavanje alternativne sankcije za rad za opće dobro na slobodi u Ministarstvu za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona provodi se od 2014. godine, a do 2018. godine ovo ministarstvo je posredovalo u uspješnom izvršavanju preko 70 presuda.

Prema informaciji koju je primila na znanje Vlada Zeničko-dobojskog kantona, u toku 2018. godine, izvršeno je sedam presuda, dok je jedna presuda vraćena sudu zbog nesposobnosti za rad osuđenika uslijed bolesti.

Pored opće i posebne svrhe kažnjavanja koje su trebaju postići kod učinitelja krivičnog djela ali i društvo u cjelini, primjena alternativne sankcije za rad za opće dobro na slobodi ima i svoje ekonomske efekte, kako za Federaciju BiH tako i poslodavca. Prema informaciji, u sedam izvršenih presuda u 2018. izrečeno je 55 mjeseci zatvora, što je ukupno 1.650 dana, tako da je, s obzirom da jedan zatvorski dan košta 100 KM, postignuta ušteda od 165.000 KM. Osuđenicima je izrečeno 355 dana rada za opće dobro na slobodi ili 2.840 sati, pa je računajući minimalnu satnicu od 2,31 KM za poslodavce postignuta ušteda od 6.560,40 KM.

Presude kojima je izricana alternativna sankcija za rad za opće dobro u 2018. su donosili samo općinski sudovi u Zenici, Kaknju i Visokom te Kantonalni sud u Zenici, zbog čega je zaključeno da je potrebno dodatno animirati sve sudove sa područja ovog kantona na izricanje ove alternativne krivične sankcije. Pozitivna su i iskustva poslodavca, a kako se uglavnom radi o mlađim osobama stvara se i razvija radna navika.

“U narednom periodu ćemo raditi na proširivanju potencijalnih poslodavaca na širi spektar organizacija i obuka novih povjerenika, kao i raditi na podizanju svijesti stručne i opće javnosti o značaju ove sankcije”, – kazao je ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić.

Press služba ZDK