Izvršene 244 kontrole i otkriveno 38 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskih nadzora koji su provedeni 5. septembra 2019. godine u Federaciji BiH izvršili 244 kontrole.

Kontrole su izvršene u svih 10 kantona, na području: Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Trnova, Hadžića, Zenice, Visokog, Zavidovića, Breze, Vareša, Kaknja, Tešnja, Maglaja, Žepča, Ljubuškog, Livna, Tomislavgrada, Drvara, Brosanskog Grahova, Tuzle, Živinica, Kladnja, Banovića, Gračanice, Srebrenika, Gradčca, Lukavca, Kalesije, Odžaka, Orašja, Mostara, Čitluka, Jablanice, Konjica, Novog Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa – Uskoplja, Viteza, Jajca, Travnika, Busovače, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Goražda i Foče – Ustikoline.

Pored kontrola poreznih obveznika koji obavljaju uslužne i druge djelatnosti, kao što je i najavljeno, uz nadzor pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova kontrolisani su i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost prevoza putnika putničkim minibusem ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije Bosne i Hercegovine. Ove kontrole su provedene na način da su zaustavljena vozila koja vrše prevoz i kontrolisana su posjedovanja odobrenja za rad, prijave radnika i izdavanja fiskalnih računa.

U toku izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 51 obveznika koji nije evidentirao promet, 9 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 27 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 30 objekata, a u 118 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  258.450,00 KM.