Potpisivanje ugovora za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša

U zgradi Vlade kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava, čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2019.godinu.

Ovim javnim pozivom odobreno je 77 projekata u ukupnom iznosu od 139.500 konvertibilnih maraka. Među njima su Gorska služba spasavanja – stanica Zavidovići i Forum Zeničana. Njihovi predstavnici, Admir Bajraktarević i Muhsin Ibrahimagić, ističu da će sredstva biti utrošena za čišćenje spomenika parka prirode Tajan, odnosno pristupnih puteva u dužini od blizu 45 kilometara, te za projekat iskorištavanje otpada s ciljem podizanja kolektivne svijesti svih građana, kako bi se budućnost gradila na reciklaži i iskorištavanju otpada.

Iznosom odobrenih sredstava nisu zadovoljni.

„Nama bi trebalo više sredstava jer je riječ o kompleksnom projektu, koji treba biti implementiran tokom cijele godine”, kaže Bajraktarević, dok Ibrahimagić naglašava kako kako su nažalost dobili puno manje sredstava nego što su očekivali, 1 000 KM, te će zbog toga odraditi samo jedan dio predviđenih aktivnosti.

“Rezultati će biti prezentovani tokom konferencije o upravljanju komunalnim otpadom, koja će se održati drugog dana sajma ZEPS”, rekao je Ibrahimagić.

Korisnici odobrenih sredstava su nevladine organizacije, udruženja građana, javne i obrazovne institucije, mediji, ali što je interesantno i brojni sportski klubovi.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, Arnel Isak, ističe da su kriteriji od ranije poznati.

„Gledali smo prije svega koji su projekti od većeg značaja i gdje je veća ciljana grupa“, najavljujući da će predstavnici kantonalnog ministarstva vršiti nadzor utroška sredstava, kao i da će svi oni koji ne dostave izvještaj o utrošku ili ako sredstva budu trošili nenamjenski, naredne godine neće moći aplicirati. (Rešad Šabanović)