Centralna svečanost obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana

Centralna svečanost obilježavanja 830 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana, u organizaciji Foruma građana Zenice, održana je danas u zeničkom Parku Kulina bana.

Ovom prilikom promovisana su nova istorijska spomen – obilježja, replika Povelje Kulina bana i Ploča velikog sudije Građeše, a brojnim prisutnima obratili su se: Faruk Kadrić, predsjednik zeničkog Foruma, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Mirza Ganića premijer ZDK, Željko Komšić predsjedavajući Predsjedništva BiH i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Istaknut je značaj ovog dokumenta, koji se veže za historiju i postojanje Bosne i Hercegovine, a predstavlja najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument, ali i najstariji državni dokument svih južnoslavenskih naroda i država.
“Želim da vjerujem da ćemo danas uz mnogo više političke mudrosti i zahvaljujući ovakvim i sličnim projektima, čiji je cilj jačanje institucionalne biti Bosne i Hercegovine, a ne lažnog patriotizma, osnažiti vjeru i državu BiH”, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Mirza Ganić, premijer ZDK istakao je da se zbog značaja Povelje Kulina bana, ovaj datum obilježava i kao Dan ZDK, dok je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice izrazio zadovoljstvo što su kao organizatori, ispunili dato obećanje da će za 830. godišnjicu Povelje, Park Kulina bana u Zenici obogatiti sa dva nova istorijska obilježja.
“Put kojim je BiH prošla od srednjovjekovne Bosne, do danas nikada nije bio na štetu drugih i na to možemo i trebamo biti ponosni”, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, napominjući da je srednjovjekovna Bosna temelj naše državnosti, da je stoljećima napadana i rušena, ali da je temelj čvrsto stajao, a svi mi koji volimo ovu zemlju i borimo se za njenu budućnost, moramo učiniti više da se značaj Povelje Kulina i srednjovjekovne Bosne, dodatno istakne.

“Bili smo i ostaćemo na pravoj strani historije i nikada i nipošto sa onima koji žele nered i haos, a civilizacija se danas piše i zove imenom Bosne i Hercegovine”, istakao je između ostalog Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

U sklopu programa obilježavanja ovog značajnog jubileja, organizovana je i izložba „Grbovi BiH kroz istoriju“, te muzičko poetski sadržaji, koje su priredili Omladinski hor, zenički Ansambl „Fugato“, te glumica Bosanskog narodnog pozorišta, Sabina Kulenović.
(Vesna Jovanović)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime