Park Kulina bana dotjeran pred “830 godina od Povelje Kulina bana”

Povodom svečanog obilježavanja 830. godina od Povelje Kulina bana, koja će se održati 29. augusta u 13:00 sati u Parku Kulina bana, danas je počelo postavljanje vjerne replike Ploče velikog sudije Građeše i kopije Povelje Kulina bana.

„Ovo je jedna od faza u kojoj uređujemo park, a planirano je da uz pomoć gradske i kantonalne vlasti, raspišemo konkurs za rješenje i realizaciju ovog parka, u historijski park Bosne i Hercegovine“, izjavio je Vladimir Franjić, predsjednik skupštine Foruma građana Grada Zenica.

Kako ističu iz Foruma građana, ovo je prilika da Zenica bude prepoznata ne samo kao industrijski grad, nego kao i historijska kolijevka naše države, jer od tri značajna dokumenta dva su nastala u Zenici i okolini Zenice.
„Planirano je da se na betonskom postolju obilježenom granitom, postavi replika Povelje Kulina bana, a Ploča sudije Građeše će biti napravljena od istog materijala kao i originalna ploča“, pojašnjava Franjić.

Na svečanosti u četvrtak, prisustvovat će i dva člana predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Iz Foruma građana pozivaju sve Zeničane, da svojim prisustvom uveličaju ovu bitnu, za cijelu državu, historijsku manifestaciju. (Mehida Spahić)