Odgovornost vlasti za zaštitu i brigu humanitarnih organizacija

Svjetski humanitarni dan obilježava se danas, kada Svjetska humanitarna zajednica želi naglasiti važnost jačanja svijesti o poštivanju načela, kojima se vode humanitarne organizacije u obavljanju svog posla, a to su: humanost, nepristranost, neutralnost i neovisnost.

Ovo je prilika da se podsjete vlade svih zemalja na vlastitu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija, kao i pružanju podrške njihovom djelovanju.

“Crveni križ i postoji na osnovu Zakona o Crvenom križu na nivou Federacije BiH, prema kojem je ovoj humanitarnoj organizaciji dodijeljeno 14 javnih ovlaštenja, koje treba ispunjavati, pa je shodno tome logično da se i država na različim nivoima, od grada pa naviše, bar dijelom pobrine i za podršku našem radu”, navodi Nino Hasanica, predsjednik Crvenog križa Grada Zenice.

“Tokom ranijih godina, ta podrška ovdje je oscilirala, ali mislim da smo u zadnje dvije godine na putu da ta podrška bude sve bolja, pogotovo tokom ove godine i mislim da ćemo u tom smislu u saradnji sa Gradskom upravom i Vijećem Grada Zenice, u ovoj godini biti u nešto povoljnijoj situciji nego ranije, jer su ovogodišnjim gradskim budžetom planirana sredstva za naš rad”, ističu u Crvenom križu Grada Zenice.

“Izuzev 2.000 maraka, koje smo lani dobili od Gradske uprave, naš rad već godinama isključivo se bazira na donatorskim sredstvima i kada je u pitanju podrška Zelenom polumjesecu i njihov odnos prema nama, često se pitam da li nadležni organi znaju uopšte da mi postojimo”, naglašava Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca ZDK, navodeći kao primjer da do danas u ovoj godini ni od gradske, ni od kantonalne vlasti, nisu dobili nijedan fening za podršku njihovim projekatima na ovom prostoru. (Vesna Jovanović)

Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca ZDK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime