Gradonačelnik Kasumović nezadovoljnim prosvjetnim radnicima poručio da Gradska uprava ne može mijenjati odluke Gradskog vijeća Zenice

Ispred zgrade Gradske uprave Zenica održani su protesti nezadovoljnih prosvjetnih radnika, a razlog je naplata administrativnih taksi prilikom ovjere dokumenata potrebnih za predaju na javni konkurs za prijem u radni odnos, za one prosvjetne radnike koji imaju zasnovan radni odnos do 15. avgusta. 

Okupljeni na skupu su poručili da su za novonastalu situaciju krivi svi nivoi vlasti.

Nakon održanog performansa na kojem su iznijeli svoje ogorčenje, prosvjetne radnike sa područja grada Zenice primio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Veoma sam sretan što sam građane Zenice oslobodio da se bore za svoja prava. Nezadovoljan sam što je prvi protest iskorišten za lične interese. Ovaj grad ima milion problema gdje bi građani trebali izaći i izvršiti pritiske na ostale nivoe vlasti, kako bi Zenica bila gdje joj je mjesto”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Odgovarajući na pitanja i zahtjeve prisutnih prosvjetnih radnika, gradonačelnik je istakao kako ga čudi što kao akademski građani traže nešto na pogrešnom mjestu.

“Odluku o administrativnim taksama donijelo je Gradsko vijeće i ne može je mijenjati Gradonačelnik. Gradska uprava je u obavezi da primjenjuje Odluke Gradskog vijeća. Ono što želim naglasiti da je Gradska uprava Zenice od resornog kantonalnog ministarstva tražila da prihvate praksu da se prilikom prijave na javne konkurse uvaže kopije dokumenata, a nakon izbora kandidata traži originalna dokumentacija.Tako je uradilo nekoliko drugih kantona, naprimjer Sarajevo i Tuzla”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Organizator skupa i prosvjetni radnik, Vernes Subašić je istakao kako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sve iskomlikovalo, jer su odbili prihvatiti praksu drugih kantona, u kojima je ovo pitanje riješeno na jednostavniji način.

Prisutni su izrazili nezadovljstvo organizacijom rada u šalter sali, navodeći kako se zbog gužve i preopterećenosti, satima čeka na ovjeru dokumentacije.

Gradonačelnik je dodao da je vrijeme kada je naša dijaspora tu i svi imaju potrebu za ovjerama dokumentacije. Isto tako, neki zaposlenici su na godišnjem odmoru.

Kazao je kako smatra da su prosvjetni radnici izmanipulisani te da ih je neko s namjerom poslao pred Gradsku upravu Zenice.

Gradonačelnik je ponovio da izmjene Odluke može usvojiti samo Gradsko vijeće Zenice, a konkursnu proceduru resorno kantonalno ministarstvo.

Gradonačelnik i Gradska uprava podržavaju zahtjeve prosvjetnih radnika i traže od resornog ministarstva da svima omoguće praksu Sarajeva i Tuzle, te da Gradsko vijeće donese autentično tumačenje odredbe člana 13. Odluke o administrativnim taksama kao što je to isto vijeće usvojilo 27.07.2012. godine (Službene novine Općine Zenica 7/12).