Interetnički susreti izviđača na Boračkom jezeru okupit će rekordan broj učesnika

Arhiva

Savez izviđača Grada Zenice ove godine po 67. put organizuje izviđačko ljeto na Boračkom jezeru, a prekosutra ovdje počinju i već tradicionalni desetodnevni interetnički susreti izviđača, koji će ove godine, kako se očekuje, okupiti rekordan broj dječaka i djevojčica iz Sarajeva, Beograda, Bajine Bašte, Niša, Prijepolja, Osijeka, Herceg Novog i mnogih drugih gradova i mjesta iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Partner Zeničanima u organizaciji ovog kampa je Odred “Mladen Stojanović” iz Prijedora, koji je u zimskom periodu domaćin izviđačkih susreta na Mrakovici.

Projekat „Savršen svijet“ je velika izviđačka aktivnost na otvorenom, koju uz učešće gradskih uprava Zenice i Prijedora, finansira Vlada Sjedinjenih američkih država iz granta Ministarstva vanjskih poslova.

Sedmi po redu Kamp na Boračkom jezeru sutra će svečano otvoriti ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a u BiH, Holly Zardus, a već istog dana, biće predstavljen projekat „Solarni most“, koji zenički izviđači realizuju u saradnji sa gradovima Zenica i Gelzenkirhen. Tako će ovaj izviđački centar biti prvi u regionu, koji za napajanje koristi sistem solarnih panela.

„Svake godine uvodimo nove sadržaje, kojim mladima želimo obezbijediti nova znanja i nova iskustva. I ovoga puta imaćemo radionice sa brojnim temama, sa akcentom na socijalnu inkluziju, a ove godine za učesnike Kampa biće odigrana kultna predstava „Državni lopov“. Neizostavne su i volonterske aktivnosti, pa će naši izviđači pomagati u izgradnji puta jednoj lokalnoj porodici, što će doprijeti njihovom osjećaju odgovornosti za svoje okruženje“, kaže predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice, Edin Šarić.

Poruke ljubavi, mira i prijateljstva, koje sa ovoga mjesta šalju djeca, ruše stereotipe i grade bolji svijet, onaj ispunjen ljubavlju i razumijevanjem, poštivanjem drugačijih i prirode općenito. (Sanja Stević)