Sajam robotike, 3D modeliranja i savremenih IT tehnologija u Agenciji ZEDA

U prostorijama Agencije Zeda danas je održan Find your Spark. Radi se o prezentacija robotike, 3D modeliranja i drugih savremenih IT tehnologija.

Projekat potiče iz Mostara, a ove godine odlučili su se predstaviti u još četiri grada, među kojima je i Zenica.

“Cilj jeste da se djeca upoznaju sa najsavremenijom tehnologijom i svime onime što čuju, a ne mogu vidjeti tokom redovnog školovanja”, kaže Maja Miljević direktorica Spark iz Mostara.

Posjetioci su imali priliku isprobati dronove, robote za djecu,  upoznati se sa hardverima i softverima jer se radi o novoj
eri u industriji. Pored ovoga zastupljeni su bili 3D printeri, 3D olovke i sve ono što se koristi u visokoj tehnologiji, a posebno su im bila zanimljiva elektronska vozila.

“Ovo je jedan u nizu događaja koji Zeda i Grad Zenica podržavaju i koji će podržavati. Ovo je prvi put organizovano u Zenici, ali će se nastaviti i u budućnosti. Planiramo jako puno stvari vezanih za edukaciju u visokim
tehnologijama”, kazao je Mirza Sikirić, predstavnik Agencije Zeda.

Kako je najavljeno, od septembra će u Zenici biti otvorena i kancelarija za sve one koji budu željeli naučiti nešto više o savremenim tehnologijama, a podršku im je dao Grad Zenica.(N.G.)