Uključivanje građana u borbu protiv ovisnosti o drogama

Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti o drogama, u organizaciji Zavoda za bolesti ovisnosti, obilježen je i ovaj put u našem gradu.

Ovaj 26. Juni, uposlenici Zavoda odlučili su provesti na zeničkim ulicama, kako bi što bolje svojim sugrađanima predstavili cilj današnje aktivnosti.

Cilj današnje aktivnosti jeste aktivno uključivanje što većeg broja građana u ovu preventivnu misiju. Trudimo se što veći broj Zeničana osvijestiti, ali ih i informisati o važnosti same prevencije“, poručuje za Zenicainfo.ba Amela Bilić, magistrica pedagogije i psihologije.

No, Bilić naglašava da su se spomenute aktivnosti provodile i u drugim općinama Zeničko – dobojskog kantona.

Dijeljenjem letaka, lijepljenjem plakata, ali i balona i hemijskih olovaka onim najmlađim, približili smo se stanovnicima, koji ionako pokazuju izuzetnu zainteresiranost, te nam u svakoj prilici, upućuju pozitivne kritike.“

Amela Bilić, magistrica pedagodije i psihologije

Također, savjetima i preporukama svake godinu pomažu građanima. No, Zavod se sa svojim aktivnostima tu ne zaustavlja. Vrlo često se organizuju razne edukativne radionice, kao što su edukacije vijeća učenika od 13 – 18 godina. Izuzetnu zainteresiranost za pravovremenom prevencijom, prema riječima Bilić, pokazuju i sportski klubovi, ali i sami edukatori, koji svaku priliku koriste kako bi nadogradili svoje znanje. (Lamija Pojskić)