Dr. Asmira Ljuca i dr. Rasim Iriškić ušli u anale zeničke bolnice

U Kantonalnoj bolnici Zenica na Odjelu ginekologije i porodiljstva urađen je prvi bezbolni porod, i to “Singl shut” metodom koja podrazumijeva obezboljavanje spinalnom infiltracijom male količine lokalnog anestetika i analgetika.

Tim stručnjaka predvođen dr. Asmirom Ljuca i dr. Rasimom Iršikićem 5. juna 2019. godine upisali su se u anale zeničke bolnice.

Nakon što se pacijentica pripremi, te se obezbjedi sprečavanje potencijalnih komplikacija, pacijentica prima jako malu količinu anestetika između kralježaka lumbalne kičme. Anestetik blokira osjećaj bola koji dolazi iz cervikalnog kanala i maternice do kičmene moždine. Na taj način se omogućava bezbolan porod, s tim da motorika pacijentice i dalje ostaje očuvana“, objašnjava dr. Asmira Ljuca.

Doktorica Asmira Ljuca

Većina pacijentica, bez obzira na to radi li se o prvorotkama ili ženama koje su već rađale, podložne su bezbolnom načinu porodu, uz konsultacije s ginekologom koji na koncu indicira vrijeme obezboljavanja pacijentice.

Ova metoda poroda odavno je zastupljena u cijelom svijetu. Zbog toga smo pitali doktoricu zašto je, prema njenom mišljenju, Zenica, u ovom slučaju, toliko dugo čekala.

U službi anestezije i reanimacije trenutno je jako malo ljekara koji bi mogli djelovati u svim potrebnim situacijama. Dežurna su dva anesteziologa koja pokrivaju kompletnu bolnicu, odnosno trinaest hitnih operativnih sala. Uvijek su moguće vanredne situacije, te su porodilje samo još dodatni punkt.“

Na koncu, dr. Ljuca poručuje svim pacijenticama da zdravstveno osiguranje pokriva troškove besplatnog poroda, te poziva sve zainteresirane rodilje da se okušaju u ovom, za ženu, posebnom iskustvu. (Lamija Pojskić)