SDP: Vladajuća većina u Skupštini ZDK djeluje samo na zadovoljavanju vlastitih apetita

Osvrt na posljednju sjednicu Skupštine ZDK, te njen i dosadašnji rad Vlade ZDK, bile su teme današnje pres konferencije, koju održao Kantonalni odbor SDP-a BiH u Zenici.

O ovim temama govorili su njihovi skupštinski zastupnici: Rifat Delić, Mladen Simić i Maida Tanović.

„Na posljednjoj sjednici kantonalne Skupštine desile su se stvari, koje ne možemo prešutiti, prije svega kreiranje dnevnog reda sjednice, koji je Kolegij sastavio nepoštujući ni poslovnik, ni zakone, te uvrstio stvari, koje nisu došle ni od Vlade kantona, ni od zastupnika“, ističe Rifat Delić, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini ZDK.

„Osim toga reagujemo na donošenje „preko koljena“ Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona,  jer se njim uvode parcijalna rješenja zakona sa višeg nivoa i pri tome ga ne poštuju, a za svaku osudu je i formiranje novog sastava Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, koji je sada apsolutno politički i zavisan, jer su podijeljeni resori aktivnim članovima političkih stranaka, što je apsolutno u suprotnosti sa zakonom“, dodaje Rifat Delić.

„Ovaj kanton po osnovu izvršenja presuda duguje 153 miliona maraka, a kantonalna Vlada ne pokazuje nikakvo interesovanje za angažman po pitanju rješavanja ovog problema, dok se presude gomilaju“, ukazao je tokomom  pres konferencije Mladen Simić, zastupnik SDP-ea u Skupštini ZDK, dok je Maida Tanović, takođe njihova zastupnica u skupštinskim klupama, naglasila da vladajuća većina u Skupštini ZDK djeluje samo na zadovoljavanju vlastitih apetita, radeći samo na smjenama i imenovanjima kadrova, a ne na krucijalnim problemima kantona i u interesu njegovih građana. (Vesna Jovanović)