Usvojena mogućnost profesionalnog angažmana u Skupštini ZDK

Glasovima  skupštinske većine nakon duže rasprave i pauze, poslanici Skupštine ZDK danas su po skraćenom postupku usvojili Prijedlog Zakona o dopunama  Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona.

Predložene izmjene ovog Zakona urađene su na inicijativu samostalnog poslanika Omera Škalje, a radi usaglašavanja sa federalnim zakonom, te podrazumijevaju uvođenje savjetnika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, za čiju poziciju je utvrđen koeficijent od 6,40 za obračun plaće, zašta, kako je rečeno, ne trebaju dodatna finansijska sredstva iz kantonalnog budžeta.

„U ovom segmentu u Zakonu, koji je donesen 2018. godine i koji predviđa savjetnike stoji formulacija savjetnika za izvršne vlasti i u ovom dijelu se samo dopisuje savjetnik za organe zakonodavne vlasti“, pojašnjava Nebojša Nikolić,  ministar za pravosuđe i upravu ZDK, napominjući da je utvrđivanje Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona bila inicijativa  poslanika, a da je razmatrana po skraćenom postupku zbog izmjene dva člana.

Predstavnici opozicije u skupštinskim klupama nisu se slagali ni sa predloženim dopunama ovog Zakona, niti što se razmatraju po skraćenom postupku.

„Smatram da ne možemo usklađivati ovaj Zakon sa federalnim samo u jednom njegovom segmentu, te  mislim ili ćemo biti profesionalci ili nećemo, ali ti profesionalci ne smiju biti ovako bestidno velikih plata , mada im se mora dati i određeni dignitet i primanja, da ne bi bili u sistemu političke trgovine , koji je puno prisutan na svim nivoima u našem društvu“, ističe Ismet Sarajlić, poslanik SBB-ea.

„Ovo je uvođenje jednog novog nameta građanima ZDK , jer se uvodi pozicija koja nije nikad bila, nije sistematizovana i koja nije bila u Zakonu i zapravo se  radi o apetitima vladajuće strukture, koje treba zadovoljiti, jer njima to radno mjesto treba i ono će biti popunjeno i plaćeno“, stav je Mladena Simića, poslanika  SDP-ea

Ipak skupštinska većina je nakon rasprave i glasanjem, a potom i pojedinačnim izjašnjavanjem, prihvatila danas Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK. (Vesna Jovanović)