Hasan Kreho zbog aktivističkog angažmana upućen na čekanje u ArcelorMittalu

Predsjednik Inicijativne grupe za osnivanje Radničkog savjeta u kompaniji ArcelorMittal u Zenici, diplomirani inžinjer mašinstva, Hasan Kreho, upozorio je danas na, kako je istakao, eklatantno kršenje radničkih prava u ovoj kompaniji.

Kreho tvrdi da je zbog svog aktivističkog angažmana, meta pritisaka i diskriminacije menadžmenta, te da je trenutno jedini stručnjak u preduzeću, upućen na privremeni prekid rada.

Hasan Kreho je dugogodišnji je uposlenik zeničkog ArcelorMittala i jedan među rijetkim inžinjerima, koje je uprava ArcelorMittala uputila na privremeni prekid rada. Danas je uložio žalbu na rješenje, najavljujući sudski epilog.

„O ovome ću upoznati Federalnu inspekciju, Ministarstvo rada i Federalnu vladu, koja u komapniji ima osam posto vlasništva i koja ne smije dopuštati ovakav odnos prema domaćim radnicima. Ovo je primjer lošeg odnosa poslodavca i slučaj će završiti na Općinskom sudu, ako treba, ići ću do Strazbura“, najavljuje Kreho.

Hasan Kreho je među kolegama poznat kao borac za radnička prava, zbog čega je i ranije, kako tvrdi, bio meta omalovažavanja i diskriminacije.

Iz departmenta Kapeks i projekti, u kojem je kao certifikovan stručnjak iz oblasti mašinstva, radio na unapređenju tehnoloških procesa u pogonima kompanije, Kreho je, bez prethodne najave, najprije preraspoređen na radno mjesto bez kvalifikacija, da bi mu nedugo zatim bila izrečena mjera takozvanog čekanja.

„Oni su željeli da me demorališu i primoraju da sam dam otkaz. Moj ugled srozavaju time što će me poslati na nezakonito čekanje,“ kaže Kreho.

Kreho tvrdi kako ovakvi pritisci prema nepodobnim radnicima nisu rijetkost. Pozvao je medije da ispitaju regularnost poslovnih poteza kompanije, koji po njegovim riječima, ugrožavaju cjelokupan proizvodni proces, kao i živote i zdravlje radnika.

„Ja sam u svojoj praksi pomogao mnogim radnicima, obarajući rješenja poslodavca, koji je drastično kršio radnička prava“, tvrdi Kreho i dodaje:

„Šta se sve radi u kompaniji… Zapošljavaju se penzioneri i radnici nižih kvalifikacija i to na poslovima, koji se kategorišu kao rad na crno. Po stotinu radnika eksternih firmi niko ne kontroliše, ne zna se pod kojim uslovima rade. To je za krivično gonjenje, a ne samo za inspekciju rada!“

Potražili smo odgovor iz uprave ArcelorMittala, ali nam je rečeno kako se kompanija ne oglašava povodom pojedinačnih istupa svojih radnika. (Sanja Stević)