Pravoslavna crkva slavi rođendan

Nastupio je jučer veliki pravoslavni praznik Pedesetnica. U pravoslavnoj crkvi ovaj praznik zovu još i Trojičin dan, Duhovi ili Pedesetnica.

Kako nam je objasnio otac Marko Maleš, paroh zenički i starješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici na ovaj dan, dakle pedeseti dan od vaskrsnuća Hristovog, ispunilo se i posljednje obećanje koje je izrekao svojim učenicima: da će im poslati Duha utješitelja, odnosno Duha istine koji će ih voditi do njegovog drugog dolaska na ovaj svijet. „U djelima apostolskim opisano je da se čula na taj dan velika buka i da je snažan vjetar donio plamičke vatre na svakog od njih. Oni su dali apostolima harizmatične darove Duha svetoga – dar govorenja razlitičih jezika, dar propovijedanja … Tako je Duh Sveti učinio da svi jezici budu razumljivi ljudima. Tada je apostol Petar održao propovijed čime je počelo širenje hrišćanske crkve. Samo na taj dan 5 000 ljudi je pristupilo hrišćanskoj zajednici u Jerusalemu“, pojašnjava Maleš.

Inače ovaj praznik obilježava se liturgijski tri dana, a traje sedam dana. Prvi dan, je Dan Svetog oca, zatim Dan Svetog sina, i danas se slavi Dan Svetog duha ili Duhovi.

Jedan od običaja je da travu posutu po podu crkve vjernici tokom liturgije u klečećem položaju savijaju u vjenčiće, koje potom nose kući

„Čitamo molitve i tropare, izgovaramo pjesme ovog praznika, iskoristimo piliku da se pričestimo na svetoj liturgiji, jer svaka liturgija je za nas događaj, a posebno kada slavimo dane u kojima je utvrđena hrišćanska vjerska dogma još u IV vijeku u crkvenim saborima, po kojoj je, kako rekoh, jedan Bog u trima ličnostima“, dodao je Marko Maleš, paroh zenički čestitavši pravoslavnim vjernicima praznik Duhove. (Alma Huskić)