Počeli radovi na izgradnji saobraćajnica u Poslovnoj zoni Zenica 1

U Poslovnoj zoni Zenica 1 počela je izgradnja saobraćajnica 7, 7a i 7b sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom.

Radovi se izvode u sklopu projekta “Unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1” za koji je Grad Zenica dobio sredstva u okviru Javnog konkursa za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) koji je raspisalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica. Poseban cilj je unaprjeđenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni.

Projekat je vrijedan 620.053,20 KM, a finansiraju ga Grad Zenica sredstvima u iznosu 370.053,20 KM i Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta grant sredsvima u iznosu od 250.000,00.

Izvođač radova je konzorcij koji čine zeničke firme “Komgrad-Ze” i “Almy-transport”.

Završetkom radova očekuje se unaprjeđenje saobraćaja u Poslovnoj zoni, poboljšanje oborinske ulične i fekalne kanalizacije, stvaranje uslova za ulazak minimalno sedam novih malih i srednjih preduzeća u Zonu te otvaranje novih površina slobodnog zemljišta ukupne površine 45.000 m2 .

Također, potpuna implementacija projekta dovest će do otvaranja oko 70 radnih mjesta.

Pored ovoga, u Poslovnoj zoni Zenica 1 planirana je sanacija javne rasvjete. Vrijednost ugovorenih radova za sanaciju rasvjete je 87.985,12 KM, a izvođač je preduzeće Tranzit elektro d.o.o. Zenica.

Gradska uprava u saradnji sa Udruženjem poslodavaca Zenica, Privrednim savjetom Grada Zenica i Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA čini sve kako bismo stvorili bolje uslove za ulaganje kako domaćih tako i stranih investitora“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.