Gradonačelnik Kasumović: Predsjedavajući Bulajić je smijenjen jer razmišlja prozenički

Iako su većini građana Zenice više nego jasne namjere zeničke SDA da opstrukcijama putem vijećnika u Gradskom vijeću i njihovih koalicionih partnera osujeti svaki pokušaj boljitka u našoj Zenici, čije su građane u proteklih dvadesetak godina opljačkali i raselili, kao trenutno najodgovorniji čovjek ovog grada nisam mogao da ne reagujem na najnovije ublehe koje je Zeničanima sa press konferencije pokušala podvaliti vijećnica ove stranke Emina Tufekčić.

Uvažena vijećnica kojoj je ove drugi mandat u Gradskom vijeću Zenica sukrivac je milionska dugovanja, a ja to nazivam krađom građana iz JKP Zenicatrans – prevoz putnika, obzirom da je u periodu vladavine SDA od 2012. do 2016. godine, zajedno sa svojim kolegama bez pogovora usvajala Izvještaje o stanju u Zenicatransu iako su oni jasno ukazivali da se radi o milionskim gubicima, odnosno krađama.

Na današnjoj press konferenciji uvažena vijećnica ustvrdila je, kako ona i njena stranka nisu podržali Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018. godinu, jer su navodno, uštede u Budžetu Grada vršene u Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, odnosno da se štedjelo na putevima, poljoprivredi, privredi, boračkim udruženjima i socijalnim izdvajanjima. Da se radi o čistom populizmu i po ko zna koji put zloupotrebi osjetljivih kategorija našeg društva ne treba ni pominjati. Podsjetit ću da je Grad Zenica u protekle dvije godine izdvajanja za poljoprivredu povećao za 203 posto, a za privredu 150 posto! Asfaltirano i betonirano je više puteva nego što ih je SDA uradila za 20 godina, izuzme li se gradnja GGM-a koji je Regionalna cesta, koju je trebao gradiiti Zeničko – dobojski kanton, a urađen je novcem Zeničana koje je SDA zadužila za preko 30 miliona dolara.
Uvažena vijećnica i SDA Zenica, da imaju imalo morala i savjesti prema svojim sugrađanima, ne bi trebali pred kamerama mahati zaključcima aktuelne Gradske uprave o raspodjeli 5 miliona KM ušteđenih sredstava. Prvo, to su ušteđena sredstva, a riječ ušteda, bivšoj je Gradskoj upravi bila nepoznanica obzirom da je trošila i zaduživala, da ne koristim težu kvalifikaciju, koliko je mogla, a da nikada sugrađane o tome nije izvjestila.

Od prvog dana svoga mandata, svaku marku, svaku informaciju koja se tiče utroška sredstava i bilo kojeg detalja iz Gradske uprave, dijelio sam sa sugrađanima, javno i transparentno. Tako će biti i u narednom periodu.

SDA koja očito ima kratko pamćenje, podsjećam da nije Gradska uprava tražila da se na vijeću raspravlja o problematici u Zenicatransu, nego je to bio zahtjev “Grande koalicije” na čelu sa SDA. Koliko misle o Zenicatransu kojeg su oni pokrali preko direktora, Higera i drugih “operacija”, SDA je pokazala tako što nijedan njen vijećnik na pomenutoj sjednici nije se uključio u raspravu o stanju ovom preduzeću! Umjesto da ponude prijedlog, većina SDA vijećnika sjednicu je napustila tokom diskusije o ovom problemu, što se može vidjeti na TV snimcima.
Uvažena vijećnice Tufekčić, predsjedavajući Gradskog vijeća Goran Bulajić nije smijenjen što podržava gradonačelnika jer on to nije radio. Gospodin Bulajić je za razliku od vas i vaših koalicionih partnera, prozenički orijentisan. A vama upravo najviše i smetaju prozenički orijentisani vijećnici, gradonačelnik, pa usuđujem se kazati i građani koji misle zenički.
I na kraju, ne mogu a da ne primjetim i ne budem sarkastičan ako se upitam. Da li je moguće da nekada najjača bošnjačka stranka spala na to, da pored “vrsnih” ekonomista, o Budžetu nakon filozofa, sada diskutuje prosvjetni radnik.