FOTO: Svečano uručena Murasela novom Zeničkom muftiji Mevludinu ef. Dizdareviću

U Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici danas je izvršena svečana inauguracija i primopredaja dužnosti muftije zeničkog, dodjelom Murasele od strane reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, novoimenovanom muftiji zeničkom doc.dr. hafizu Mevludinu ef. Dizdareviću.

Mevludin ef. Dizdarević treći je muftija zeničkog muftiluka, jednog od najmlađih u Bosni i Hercegovini. Prije ef. Dizdarevića ovu časnu dužnost obavljali su Halil ef. Mehtić i Ejub ef. Dautović, kojeg je i naslijedio Dizdarević.

Nakon svečanog uručenja murasele i džubeta od strane reisu-l-uleme, novoizabrani muftija je pročitao zakletvu, te u prigodnom govoru istakao ciljeve i planove svoga budućeg djelovanja.

„U postratnom periodu muftiluk zenički bio je veliko gradilište, jer se morala obnoviti vjerska infrastruktura ranjena i uništena u ratu, i na kraju uspjeli smo sklopiti jedan blistavi mozaik inspirisan vjerom i istrajnošću. Sada je vrijeme za nove projekte, a duhovna i moralna obnova je najveći izazov koji je pred nama“, poručio je između ostalog u svom obraćanju muftija zenički.

Reisu-l-ulema se u svojoj besjedi zahvalio prethodnim muftijama zeničkim na do sada odgovorno i savjesno obavljenoj dužnosti,  nakon čega je muftiji doc.dr. Dizdareviću zaželio uspješno obavljanje dužnosti muftije zeničkog.

„Mevludin ef. Dizdarević je i od sada pokazivao karakter vrijednog i pokornog radnika Islamske zajednice, na koga smo ponosni. Pred njim je put koji samo Bog zna, a koji će uz Božiju pomoć preći sigurnim koracima i iza sebe, kao i njegovi prethodnici, ostaviti plodove rada koji će znatno uticati na bolji život muslimana ovog muftiluka“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovao je član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predstavnici svih nivoa vlasti, kao i najveći vjerski autoriteti u našoj zemlji.

Po završetku svečanosti inauguracije prisutni su čestitali novoimenovanom muftiji.

Svečanost iz Sultan Ahmedove džamije uživo je prenosila TV Zenica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime