FOTO: Protest stanovnika Babinskog sliva na gradilištu Koridora 5c

Na lokalnom putu Zenica-Babino, u blizini gradilišta Koridora 5c, mještani udruženih  mjesnih zajednica  Babino, a u organizaciji Lokalne  akcijske  grupe  Babinci 100%, protestvovali su zbog problema sa kojima se susreću od početka radova na vijaduktu, a zbog kojih je saobraćajnica prema mjestima Babinskog sliva u katastrofalnom stanju.

„Na prošlim protestima 2017. godine, mi smo napravili dogovor sa korisnicima ovih prirodnih resursa, odnosno konsecionarima, koji su obećali i potpisali ugovore da će uraditi ovaj dio puta u određenom roku, međutim to se nije desilo. Mi ćemo ponovo tražiti od Gradske službe da se ispune naši zahtjevi, to jest dokle god se ne uradi taj dio puta, mi nećemo odustati“, poručuje Mevludin Šabić, Predsjednik udruženja „Babinci 100%“.

Mevludin Šabić, Predsjednik udruženja Babinci 100%

Ukoliko ne bude rezultata od ovih protesta, mještani najavljuju nove mjere, sve do konačnog cilja.

„Ne pihvatamo nikakav dogovor izuzev sanacije puta. Iduće mjere će biti radikalnije, blokirat ćemo rad JAT-e, Komrad-a, Ceste Federacije i sigurno neće proći ovim putem. Ponavljam, ovo su mirni protesti, tažimo dogovor s policijom i molimo ih da rade svoj posao u skladu sa zakonom ukoliko se postavi znak zabrane za teretna vozila. A ako se to ne desi, onda mi uzimamo stvar u svoje ruke i blokirat ćemo sve“, dodaje Šabić

Ovo nije prvi put da mještani Babinskog sliva na ovaj način izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog problema koji im svakodnevno otežavaju i ugrožavaju život.(Maid Dizdarević)