Dvodnevna radionica Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića / Centralna gradska zona

Grad Zenica domaćin je radionice pod nazivom “Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića / Centralna gradska zona. Radionica, prva ovakve vrste, koja predstavlja i početak primjene nove prakse prakse u izradi prostorno-planske dokumentacije, održat će se u srijedu i četvrtak, 22. i 23. maja 2019. godine u maloj sali Kabineta gradonačelnika Zenice.

Radionica je ujedno nastavak saradnje sa autorima nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih rješenja za Centralnu gradsku zonu Grada Zenice. Podsjećamo, provedeni konkurs za cilj je imao anketni odabir najkvalitetnijih idejnih arhitektosnko-urbanističkih rješenja za ovaj dio Grada, koji bi se u dijelu ili u cjelosti koristili kao uzorni modeli za razvoj prostorno-planske dokumentacije.

Gradska uprava se u ovom dijelu odlučila da elemente ova tri nagrađena rada interpolira u Regulacioni plan „Trg Alije Izetbegovića“, čija je procedura izrade već pokrenuta.

Namjera nam je, da u saradnji sa autorima nagrađenih rješenja izvršimo analizu ova tri rada i usaglasimo koncept Projektnog zadatka za Nosioca izrade, kao i oderedimo smjernice za izradu same Koncepcije Regulacionog plana.

“Cilj radionice je da ponudi osnovne smjernice za izradu Regulacionog plana Trg Alije Izetbegovića, te iznjedri sam Koncept za izradu Projektnog zadatka. Analizom ova tri nagrađena rada, razmjenom mišljenja između predstavnika Nosioca pripreme, Nosioca Izrade i samih autora rješenja radova, radionica bi u konačnici trebala dati odgovore na najbitnija pitanja vezana za pomenuti Regulacioni plan, između ostalog i u kojem smijeru voditi dalji razoj centralne gradske zone”, izjavila je Mia Skopljak, savjetnik gradonačelnika za prostotno planiranje i uređenje grada.

Početak radionice planiran je za srijedu u 10,15 sati.