Pohod planinara “Vedra” u potrazi za skrivenim draguljem Vlašića

Nedeljnog, pomalo tmurnog majskog jutra, kolona od 80 učesnika se uputila prema Vlašiću, da istraži njegovu drugu, sjeverozapadnu stranu.

Po dolasku na Babanovac koloni iz dva autobusa se priključilo još 20-ak tragača. U potragu za skrivenim draguljem Vlašića krenuli su i mladi i stari, krenuli su planinari Vedra ali i ostalih Planinarskih društava, krenuli su Zeničani, Kakanjci…ali i jedan Talijan i Amerikanka, zbog čega je ova potraga dobila i međunarodni karakter.

Potraga za skrivenim draguljom je od Babanovca krenula preko ski staze i dalje kroz šumu, lijevom stazom od FIS-ovog kompleksa. Vodiči su, uz upoznavanje učesnika sa bitnim informacijama o izletu, lagano predvodili kolonu i uputili se ka vodopadu. Već na samom početku učesnici su bili upoznati sa opasnošću kretanje van puta i dogovorene rute zbog miniranih područja koja su označena.

Na nebu su se borili sunce i oblaci za svojih 5 minuta i iako su pobjedu odnijeli oblaci i kiša to nije omelo kolonu da nastavi svoju potragu i uživa u svježini guste šume, tišini prirode i smnjenivanju mirisa koje Vlašić krasi tokom proljeća. Rijeka Ugar je dopuštala da se okolni potoci uliju, šireći svoje korito i pružajući neprikosnoven prizor ljepote prirode planine Vlašić. Rijeka Ugar je desna pritoka Vrbasa. Izvire pod obroncima Vlašića na sjeverozapadnoj strani i u velikom padu dubi kaskadno korito, stiješnjeno kamenim blokovima, sabirući usput vode iz mnoštva potoka, vododerina i planinskih vrela.

Nakon više od 2  sata hoda, uz nekoliko kratkih pauza, uživanja u poljima maslačaka, kolona je stigla do krajnjeg odredišta. Žubor Ugra je postao glasniji i polako se otkrivao prirodni dragulj Vlašića. Pred kolonom se pojavio zapanjujući prizor, vodpad Ugrić visine 15-ak metara kojem možete prići pri samom padu vode, ali i sa gornje strane, odakle voda pada. Moguće je proći i iza samog vodopada, što su neki od učesnika iskoristili za fotografisanje. Ugrić se nalazi ispod ski lifta Ugar, uljeva se u rijeku Ugar.

Nakon fotografisanja, ručka, kafe, druženja, graje, šetnje, kolona se, ostavljajući iza sebe Ugrić, zaputila nazad ka Babanovcu. Zbog kiše se nisu pravile duže pauze, pa je kolona za manje od dva sata stigla na polaznu tačku. Neki učesnici su nastavili uživati u ljepotama Vlašića i suncu koje se napokon izbrilo sa oblacima, dok su drugi pili kafu, ručali i nagradili se za pređenih 14 kilometara. U 16:00 kolona zadovoljnih tragača se uputila ka Zenici.

Organizatori su iskoristili priliku da se zahvale na saradnji, dobrom raspoloženju i najavili sljedeću aktivnost pohod na izgledom najljepše Trnovačko jezero, 16.06.2019. godine. Do naredne avanture VEDRO vam bilo!