Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Zenica

Nakon dvosatne rasprave o predloženom dnevnom redu i prijedlozima dopunskih tačaka, te dvije kraće pauze za dogovor, 36. sjednica Gradskog vijeća Zenice, jutros je završena, jer vijećnici nisu usvojeli dnevni red, zbog čega nije bilo uslova za dalji rad Vijeća.

„Neusvajanje dnevnog reda glavni je razlog što je sjednica završena, ali čini mi se i zbog drugih razloga, kao što je nepostojanje adekvatnog dogovora i određenih dilema pojedinih političkih opcija u Vijeću o nekim tačkama dnevnog reda, kao što su bile predložene dopunske tačke: smjena aktuelnog predsjedavajućeg Gradskog vijeća, izbor i imenovanje novog i profesionalizacija funkcije predsjedavajućeg“, navodi Goran Bulajić, aktuelni predsjedavajući zeničkog Gradskog vijeća, napominjući da će se radno predsjedništvo Vijeća već sutra ili prekosutra ponovno sastati i koncipirati novi dnevni red naredne sjednice Gradskog vijeća Zenice.

„Ovo je sraman čin jednog dijela Gradskog vijeća, na čelu sa koalicijom SBB, SDA i A SDA , koji su od ovog Vijeća napravili buvljak predlažući smjenu predsjedavaćujeg i profesionalizaciju ove funkcije, bez koje smo i dosad funkcionisali, a ovaj Grad već ima previše administracije“, komentar je Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, kojeg nam je dao na kraju.

„Bit je to što su vijećnici ovim činom danas vjerovatno uskratili građane Zenice za novo grijanje, a ostala nam je još samo jedna rata, koju smo lani uštedili u budžetu i trebalo je danas donijeti odluku da se uplati, ostalo je i pitanje gasifikacije Zenice, a sve da bi ove poslove uradili bez marke zaduženja, a pogotovu je sramno da oni, koji su pokrali Zenicatrans, za što imam i dokaze, nisu htjeli da se tim ljudima danas pomogne, čime ostavljaju 178 porodica ovog preduzeća bez išta, dok je isto to Vijeće u dvije i po godine svog rada, Grad koštalo milion i po maraka“, ističe gradonačelnik Kasumović. (Vesna Jovanović)