Isplata povjerilaca Grada Zenice koji su zaključili sporazume o vansudskoj nagodbi

U skladu sa Javnim pozivom gradonačelnika Zenice povjeriocima Grada za zaključivanje vansudskih nagodbi, koji je objavljen na službenoj web stranici Grada Zenice dana 25.02.2019. godine, Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo 95 sporazuma o vansudskoj nagodbi.

Javni poziv bio je otvoren 30 dana, a prijedlog za zaključivanje vansudske nagodbe podnijelo je 104 zainteresovanih povjerilaca. Devet prijava nije razmatrano zbog neispunjavanja uslova navedenih u Javnom pozivu.

Uslov za postizanje sporazuma bio je da se povjerioci odreknu zakonske zatezne kamate na iznos glavnice.

Pored ovoga, povjerioci su mogli da se odreknu i dijela glavnice i troškova postupka, što je garantovalo prioritetniju naplatu potraživanja, nego što je to slučaj sa povjeriocima koji su se odrekli samo zakonske kamate.

U skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu Grada Zenica za 2019. godinu, Služba za finansije isplatila je ukupno 362.817,27 KM za 56 potpisnika sporazuma, a prema rang listi koju je izradilo Gradsko pravobranilaštvo Zenica shodno ponuđenim uslovima od strane povjerilaca Grada Zenice.

Ukupan broj povjerilaca koji su se pored zakonskih zateznih kamata odrekli i dijela glavnice i dijela ili ukupnog iznosa sudskih troškova je 33. Ostali povjerioci odrekli su se samo zakonske zatezne kamate i rangirani su pod rednim brojem 34 do 95.

Efekti vansudske nagodbe su dvostruki i od njih korist ima i gradski budžet, a i povjerioci, koji su uglavnom naši sugrađani. Povjerioci su izbjegli duži period čekanja naplate svojih potraživanja, a Grad Zenica je, kako smo i željeli, uštedio značajna sredstva na ime plaćanja zakonskih zateznih kamata. Te kamate bi u nekim slučajevima premašile iznose glavnog duga, što je nepotrebno trošenje novca građana Zenice“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime