FOTO: Svečana akademija povodom Međunarodnog dana sestrinstva

U organizaciji Komore medicinskih sestara i tehničara Zeničko-dobojskog kantona, u Zenici je održana Svečana akademija povodom Svjetskog dana sestrinstva.

“Komora medicinskih sestara i tehničara Zeničko-dobojskog kantona svake godine, tradicionalno organizuje Dane sestrinstva. Organizovali smo prigodan program za sve članove komore, prezentaciju četiri stručna predavanja iz oblasti sestrinstva, dakle aktuelna stručna predavanja” ističe Sabina Čolić, Predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK.

Cilj akademije je održavanje jedinstva i podizanje nivoa kvalitete struke, a pozvani su svi članovi komore Zeničko-dobojskog kantona.

“Imat ćemo i počasne goste i predavače, a imperativ same akademije je prije svega druženje, održavanje jedinstva u struci i razmjena mišljenja i iskustva struke i reći ću samo da je ovo najbrojnija komora u Bosni i Hercegovini koja ima oko 2450 članova”, dodaje Čolić.

Član komore, a ujedno i predavač, doc.dr Nino Hasanica naglašava da je u posljednje vrijeme sestrinstvo sve priznatije i dobija na značaju.

“U posljednje vrijeme sestrinstvo postaje sve priznatije samim osnivanjem zdravstvenih fakulteta, master studija i doktorskih studija, i oduvijek postoji kao značajan dio cjelokupnog zdravstva”.

Pored velikog odlaska medicinskog osoblja u zapadne zemlje, iz komore poručuju da su optimisti, te da se i na ovim postorima može ostvariti dobar rezultat zajedničkim radom i napredovanjem u struci.

Muzički performans je izveo Vokalni hor OŠ “Mak Dizdar” sa profesoricom Ninom Ivanović. (Maid Dizdarević)