FOTO: Održana akcija čišćenja Mošćanice

50-ak dječaka i djevojčica, omladine uključene u rad ekološke sekcije Kulturno-umjetničkog društva Mošćanica učestvovalo je danas u akciji čišćenja na potezu prema regionalnoj deponiji.

Radi se o tradicionalnoj aktivnosti koju ovo društvo realizuje u saradnji sa upravom Javnog preduzeća Regionalna deponija Mošćanica, u proteklih deset godina. Cilj joj je uključiti djecu i omladinu u aktivnosti na zaštiti prirodnog okruženja, uređenjem vlastitog životnog prostora.

„Želio bih da apelujem na mještane Mošćanice, Tišine i Dolače da bacaju svoje smeće na mjesta koja su određena za to, a ne pored puta. Mi svoju omladinu i djecu učimo da to ne treba tako, da trebamo biti kulturni i čuvati svoju okolinu, jer nama je najpotrebnija“, kaže predsjednik ekološke sekcije KUD-a Mošćanica, Harun Porča.

Harun Porča

Tokom dana, očišćeno je šire područje naselja Mošćanica, na prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara, uz pomoć pribora i sredstava, koje im je, kao i svake godine, obezbijedila Regionalna deponija.

Direktor Regionalne deponije Mošćanica, Emir Zukić, izrazio je zadovoljstvo što se inicijativa mladih Moščćanice dalje prenosi na nove generacije, koje će nastaviti da se brinu o zaštiti prirode. Kao jedna regionalna deponija, koja radi po evropskim standardima zaštite okoliša, važno nam je da imamo dobre odnose sa lokalnom zajednicom, posebno sa svojim neposrednim okruženjem, dodaje Zukić.

Većina zaposlenih u Regionalnoj deponiji Mošćanica, inače, prema protokolu svojevremeno potpisanom između preduzeća, ove mjesne zajednice i osnivača, je s područja koje gravitira objektima deponije.

„U saradnji sa Mjesnom zajednicom Mošćanica unapređujemo stanje infrastruktire i uslove života u ovom naselju, a omladina nam je ciljana populacija. Želimo da oni budu nosioci, vektori pozitivnog odnosa prema prirodi, koji će u budućnosti dovesti do toga da imamo marginalno mali broj onih koji će zagađivati svoje prirodno okruženje“, ističe Zukić.

Emir Zukić, direktor RD Mošćanica

Podršku im je dao i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je istakao da je ovo lijep primjer drugima, kako treba brinuti u svom životnom okruženju.

„Zenica je ušla među zelene gradove i moramo učiniti sve da nam život bude ugodniji“, poručio je Kasumović. (Sanja Stević)