FOTO: Prilikom pretresa stana u Zenici pronađena veća količina opojne droge

U okviru pojačanih aktivnosti na suzbijanju i sankcionisanju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Crkvice su došli do operativnih saznanja da se određena lica mogu dovesti u vezu sa posjedovanjem i prometovanjem opojnih droga, nakon čega se pristupilo opservaciji stana u ulici Dobrovoljnih davalaca krvi, Grad Zenica, u kojem su se ista nalazila.

U naznačene aktivnosti su uključeni i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kao i timovi Specijalne policijske jedinice, radi vršenja upada i stavljanja lica pod kontrolu.

Budući da se tokom policijskog nadzora i opservacije posumnjalo da lica uništavaju opojnu drogu, odbacujući istu u odvode i kroz prozore stana, nakon poziva i naredbe licima da otvore ulazna vrata, na što su se ista oglušila, pristupilo se nasilnom ulasku u sporni stan. Prilikom ulaska u stan, policijski službenici su spriječili dva lica u pokušaju bjekstva, te ista lišili slobode. Prilikom lišenja slobode navedena lica su upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje stavljena pod kontrolu, budući da su ista pružala aktivan otpor i pokušavala fizički napasti policijske službenike.

Nakon što su lica stavljena pod kontrolu, izvršena je provjera identiteta istih, te je utvrđeno da se radi o licima: B.A., rođen 1989. godine i H.J., rođen 1982. godine, oba lica iz Zenice.

Po ulasku policijskih timova u unutrašnjost stana, uočeni su mnogobrojni tragovi biljne materije, kao i tragovi uništenja i rasipanja iste. Od strane uviđajne ekipe je izvršen uviđaj u prostorijama predmetnog stana, pomoćnih prostorija, kao i dvorišta i prostora oko zgrade, sa ciljem pronalaska odbačene i sakrivene materije, predmeta i tragova, koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres stana, kojom prilikom je pronađeno slijedeće:

  • 3645 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • 4010 tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno,
  • 2 digitalne vage za precizna mjerenja,
  • 6 mobilnih telefonskih aparata.

Navedena lica su nakon izvršenih pretresa sprovedena u Kantonalnu bolnicu Zenica radi pružanja medicinske pomoći, nakon čega su privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje su zadržana i gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Policijske uprave I navedena lica biti predata na nadležnost i daljnje postupanje, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje