Umro Zlatni ljiljan Salih Heco: Neka Ti je rahmet, Gazijo bosanski!

Odlaze polako i tiho sa ovog svijeta, Dunjaluka, najbolji bosanski sinovi. Jedan od njih nas je napustio jučer.

Ode na bolji svijet ljudina, ratnik, gazija, patriota i insan Salih Heco Sale, u 58 godini života, ostavljajući tako ogromnu prazninu pod ovim bh. suncem. Srčan, hrabar i odvažan izdržao je i preživio mnoga životna iskušenja i bitke, prebrodio brojne nedaće, ali težak moždani udar nije.

Osim rodbine ova tužna vijest pogodila je i potresla mnoge ljude ne samo u Zenici, već daleko šire u BiH, posebno patroite ove zemlje i njegove prijatelje i poznanike, a ima nas. Sedam puta je ovaj bosanski gazija metalske struke ranjavan. Krvario je osvajajući neprijateljske kote, rovove i uporište. U redovima branilaca nezavisne BiH je praktično od samog početka s puškom u ruci. Mijenjao je jedinice i formacije, ali nikada i opredjeljenje da bud pozitivan primjer i na čelu najhrabrijih, onih koji su znali zbog čega ratuju. Za ispoljenu hrabrost, srčanost, odlučnost i čovječnost, 1994. godine nagrađen je najvišim ratnim priznanjem, značkom Zlatni ljiljan, kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog bataljona Trećeg korpusa Armije Republike BiH. Pored ratnih rana njegovo hrabro srce je stočki podnosilo i brojna mirnodopska iskušenja, koja ratniku obično mnogo teže padaju od rata.

To srce podnijelo i udar visokog napona i samo ga ojačalo, kao čovjeka i insana. Gazija je bio do kraja, ratnik u ratu, a čovjek u miru. Bio i ostao ponos onih koji su ga poznavali. Dženaza rahmetli Saletu će se klanjati i ukop obaviti u Hecama pored Zenice, u kojima je rođen juna 1961. godine. Neka ti je rahmet gazijo bosanski!

Evo samo nekih od kmentara po društvenim mrežama, objavljenih od strane njegovih prijatelja i poznavalaca po saznanju o smrti:

„Dragi prijatelju, Ljiljanu naš, nećemo te zaboraviti. Tvoja sjenka bit će uvijek među nama.Sve pustolovine i kote ostaju među nama i dugo godina ćemo nositi naše razgovore i druženja, dugo godina ćemo još razgovarati s tobom u nama samima“, napisao je Arnel.

„Čovjek dobrog srca.Veliki patriota. Iskren prijatelj i jedan od najhrabrijih. Njegovo odlikovanje govori o njegovom doprinosu za ovu državu. Da mu dragi Allah podari Dženet, a porodici sabur. Amin, napisa Abdulah.

„Jučer smo izgubili devetog po redu Zlatnog ljiljana Grada Zenice. Heco Salih! Ime mu u prevodu znači: čestit, uredan dobar, valjan, ispravan, što sve u stvarnosti i jeste bio. Bio je diverzant, komandir i više puta je tokom borbenih dejstava ranjavan. Prošle 2018. godine izgubili smo dvojicu Zlatnih ljiljana, Nusreta u 52. i Ermina u 56. godini, a sada Saliha ispraćamo u 58. godini života. Naš Salih preselio je uoči petka, a ja se prisjećam hadisa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: “Nijedan musliman neće umrijeti petkom, niti uoči petka, a da ga Allah neće sačuvati kaburske kušnje, napisa Amir o svom kolegi Saletu.

Džennaza Salihu Heci je u subotu, 24. marta u rodnim Hecama u 15:25 sati, poslije ikindije- namaza.

(S.G.)