Sutra premijera “Ljudožderke” u BNP Zenica

Premijerna izvedba predstave “Ljudožderka” biće održana sutra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao festivalska premijera u okviru 24. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2019.

Predstava Ljudožerka rađena je prema autorskom tekstu Lejle Kalamujić, a u režiji Lajle Kaikčije.

Ljudožderka je dramski tekst koji pokušava progovoriti o raspadu Jugoslavije i njegovim posljedicama na primjeru jedne porodice. Jedina neobičnost te porodice u sretnim osamdesetim je smrt mlade žene, iza koje je ostala kćerka, koja je i glavna protagonistica drame.

– Ova predstava će biti 731. premijerna izvedba BNP-a koja je za nas značajna, zato što čini mi se u najboljem smislureprezentuje o što su osnovne programske intencije zeničkog pozorišta. I što je, zapravo, već decenijama vrlo prepoznatljiva repertoarska politika. A to je da se radi o savremenom dramskom tekstu koji govori o onome što smo mi, a i ne bježi od nekih globalnih, univerzalnih civilizacijskih, uopće ljudskih pitanja i problema, kazao je na današnjoj press konferenciji Hazim Begagić, direktor BNP-a.

Za dramaturgiju i adaptaciju zaslužna je je Asja Krsmanović, a scenografiju i kostime radila je Sabina Trnka. Muziku Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert.

Dramaturginja Asja Krsmanović je kazala kako je izuzetno zahvalna zeničkom BNP-u koji pokazuje sluh za tekstove mladih bh. autora i autorica, jer je ovo drugi dramski tekst mladih autora koji je doživio svoje scensko uprizorenje na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima Krsmanović, radi se o tekstu koji je jako blizak sadašnjem trenutku, koji progovara o raspadu jedne države, o potpunom nesnalaženju i o krahu koji je nakon toga nastao i o urušavanju ćelija jednog društva, od porodice, jedinke, pa do urušavanja sistema. U radu na ovoj predstavi, preuzeti su neki dijelovi iz zbirke priča „Zovite me Esteban“ koji su upotpunili scensko izvođenje predstave.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Lana Delić, Sabina Kulenović, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Dina Mušanović, mlada glumica iz Sarajeva. (D.S.)