Je li politika udarila i na čast najvećih priznanja Grada Zenice?

Do rođendana našeg grada, Dana Zenice, ostalo je još 12 dana, a imena ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja još nisu poznata.

Bolje rečeno, o laureatima se samo nagađa, obzirom da je na ovosedmičnoj sjednici Gradskog vijeća sa sjednice povučen prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Zenica. Dosadašnja predsjednica Ocjenjivačkog suda, prof. Aida Imamović, danas je po drugi put podnijela ostavku na tu poziciju.

Prvobitno je prof. Imamović 25. februara 2019. godine kolegama iz Ocjenjivačkog suda i nadležnoj gradskoj Službi u ostavci napisala kako, iz privatnih razloga, neće biti u prilici nastaviti rad u Ocjenjivačkom sudu.

Tom prilikom, kako zenicainfo.ba saznaje, prof. Imamović dostavila je i svoje ocjene pristiglih prijedloga za javna priznanja, gdje je od maksimalnih 10 bodova, za najveće priznanje Grb Zenice, 9 bodova dala prijedlogu više mjesnih zajednica da se ovo priznanje dodijeli gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Povodom do sada nezabilježene situacije, odgovor smo danas poslijepodne potražili u Stručnoj službi Gradskog vijeća Zenica, gdje nam je rečeno da će tokom sutrašnjeg dana medijima biti dostavljeno saopćenje za javnost. Ista ta javnost očito će sama morati donijeti zaključke o razlozima “krize”, koja je kako se u javnosti nagađa izazvana od strane političkih krugova. Upravo političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću imenovale su članove Ocjenjivačkog suda.