Gradska uprava bila domaćin sastanka o realizaciji okolinskih dozvola

U prostorijama Gradske uprave Zenica održana je prezentacija implementiranih projekata iz okolinske dozvole kompanije ArcelorMittal Zenica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zaštite okoliša i turizma, federalni inspektori zaštite okoliša, kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša sa saradnicima,  predstavnici Grada Zenica, ArcelorMittala, Eko foruma i u svojstvu posmatrača, predstavnici organizacije “PeaceNexus” i lokalni konsultanti za Green Cities Action Plan.

Nakon detaljne prezentacije od strane menadžmenta ArcelorMittal Zenica o projektima koji su realizirani, koji su u toku ili će biti realizovani, a čija finansijska procjena ulaganja u periodu 2017.-2021. godina iznosi 214,17 miliona KM, učesnici sastanka vodili su diskusiju o ključnim stvarima u kojima dolazi do neslaganja između različitih interesnih strana.

Posebno zadovoljstvo izražavamo zbog spremnosti svih strana da učestvuju u produktivnoj diskusiji, kao i otvorenošću ArcelorMittal Zenica u prezentaciji svih projekata i projekcija, kao i mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku i vodi. Ističemo i činjenicu da su napori jedne od najaktivnijih nevladnih organizacija na području Bosne i Hercegovine, Eko foruma i doveli do toga da se po prvi put u BiH organizuju ovakve prezentacije i u dijalog uključuju sve interesne grupe.

Gradska uprava Zenica čiji je cilj snažna privreda i više radnih mjesta ali i zadovoljni i zdravi građani, izražava nadu da će prezentirani projekti biti čim prije realizovani na zadovoljstvo svih strana čije interese želimo pomiriti.