Zenica: Počeo dvodnevni trening za energijske menadžere

Danas je u zeničkoj Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ počeo dvodnevni program treninga za energijske menadžere u okviru BIP projekta implementacije mjera energijske efikasnosti u javnim objektima.

Projekat je pokrenula Vlada BiH od 2016. godine i putem fondova i kroz kreditna sredstva Međunarodne asocijacije za razvoj obezbijedila 32 miliona dolara. Na prostoru Federacije BiH realizuje ga resorno federalno Ministarstvo i njegova Jedinica za implementaciju, a realizuje se i na prostoru ZDK. Među ovogodišnjim objektima utopljavanja je i škola domaćin današnje obuke, na kojoj bi pomenuti radovi trebali biti okončani tokom ove godine.

“U sklopu ove projektne komponenete predviđena je izrada energijskih pregleda za ciljane javne objekte, provođenje energijskog certificiranja nakon implementacije mjera energijske efikasnosti, te educiranje predstavnika tih objekata za energijske menadžere, koji će ubuduće voditi računa o upravljanju objekta i racionalnoj potrošnji energije u njemu”, – navodi Džana Jusufović, projekt menadžer kompanije Ceteor, koja je tehnička podrška BIP projektu.

Džana Jusufović, projekt menadžer