Klub Scorpio: Memorijalni pohod na Lupoglav

Ove godine se obilježava 90 godina organizovanog alpinizma u BiH. Klub Scorpio i ovu godišnjicu obilježit će memorijalnim pohodom na Lupoglav u spomen na tragično preminule alpiniste .

“1970. godine dogodila se najveća tragedija u istoriji alpinizma u Bosni i Hercegovini. Godinu velikog jubileja, 90 godina organizovanog alpinizma u BiH započinjemo memorijalnim pohodom na Lupoglav gdje su 1970. godine poginula tri vrhunska alpinista”, kaže Edin Durmo, predsjednik kluba Scorpio.

– Tada su poginuli Ilija Dilber, Milorad Stjepanović i Zijah Jajatović i riječ je o jednoj od najvećih tragedija u svijetu planinarstva i alpinizma , dodaje Durmo.

Prvih godina, ističe Durmo, na ovaj pohod išli su samo najspremniji alpinisti. Svake godine odziv je sve veći i okuplja alpiniste iz regiona.

– Sada ova manifestacija svake godine okupi oko 200 alpinista iz BiH i zemalja regiona i jako smo ponosni na to, – kaže Edin Durmo, predsjednik kluba Scorpio.

Alpinisti već ujutru kreću na pohod. Za utorak u Multuiplex Ekranu najavljuju promociju planinarsko – turističke karte planine Čvrsnica , autora Zehrudina Isakovića. (B.D.)