Zrak nezdrav u pet gradova u BiH

U pet gradova u Federaciji BiH zrak je jutros okarakterisan kao nezdrav, a najlošija situcija je u Ilijašu, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosi 180, zatim u Zenici 162, Tuzli 160, Sarajevu 158 i Lukavcu 157.

Zbog zagađenja je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama preporučuje se smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti i veća naprezanja tokom boravka napolju.

U Goraždu indeks kvaliteta zraka iznosi 106 i ocijenjen je nezdravim za osjetljive grupe, dok je u Jajcu umjereno zagađen sa indeksom 91.

U Banovićima je kvalitet zraka dobar, dok je u Kaknju monitor za praćenje kvaliteta zraka u kvaru.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav, a više od 300 se opisuje kao opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj web-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Srna