Nema TAG uređaja, iz Autocesta FBiH kažu da će problem biti riješen uskoro

Podsjećamo, korisnici TAG uređaja prilikom prolaska kroz naplatne kućice ne moraju zaustavljati vozilo, nego se skeniranjem uređaja propuštaju bez puno usporavanja, uz naplatu koja se registruje elektronski.

“JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar posluje i vrši nabavku roba i usluga isključivo putem javnih nabavki. JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je 24.1.2019. godine donijelo Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača u otvorenom postupku za nabavku robe ‘Nabavka ACC TAG uređaja’. Nakon isteka žalbenog roka od 10 dana, odnosno 15 dana od dana kada su ponuđači obaviješteni o ishodu postupka nabavke potpisat će se ugovor, što se očekuje da bude sredinom februara”, rekli su za Klix.ba iz ovog preduzeća.

Kako se tvrdi, po potpisivanju ugovora Autoceste FBiH će izvšiti narudžbu ACC TAG uređaja, te će oni postati dostupni korisnicima za kupovinu.

S druge strane, građani se žale kako već sedmicama ne mogu doći do novih uređaja koji omogućuju bržu i jeftiniju opciju korištenja autocesta za one koji ih koriste svakodnevno.

Iz Autocesta kažu da imaju objašnjenje. Premda su, kako se tvrdi iz preduzeća, nabavke blagovremeno pokrenute još u novembru 2017. godine, zbog žalbi i ponavljanja postupka nabavke sve je trajao duže.

“Ono što možemo najaviti za korisnike ACC usluge je uvođenje novog obračunskog sistema – bilinga u elektronsku naplatu cestarine koji će olakšati korištenje ACC tag uređaja postojećim i novim korisnicima. Biling omogućava jednostavniju dopunu i raspodjelu sredstava korisnicima elektronske naplate cestarine”, zaključeno je iz Autocesta FBiH.

Izvor: Klix.ba