UN: Oko 9,4 miliona osoba u svijetu ne znaju da su zaraženi HIV-om

U izvještaju UN-a se navodi da je prošle godine u svijetu oko 36,9 miliona osoba živjelo s HIV-om, od čega se liječilo 21,7 miliona.

ŽENEVA (AA) – Program Ujedinjenih nacija (UN) za AIDS (UNAIDS) saopćio je da, prema podacima iz 2017. godine, 75 posto osoba od ukupnog broja zaraženih HIV-om znaju da su zaraženi virusom, javlja Anadolu Agency (AA.

Rezultati novog izvještaja UNAIDS-a pokazuju da su testiranja na HIV kao i njegovo liječenje pomogli da se dođe do još većeg broja osoba koji žive s ovim virusom.

U izvještaju se navodi da je prošle godine u svijetu oko 36,9 miliona osoba živjelo sa HIV-om, od čega se liječilo 21,7 miliona.

U istom periodu blizu 1,8 miliona osoba se zarazilo virusom, dok je oko 940.000 osoba umrlo od AIDS-a.

Prema rezultatima izvještaja UNAIDS-a, 2017. godine je 75 posto osoba od ukupnog broja zaraženih HIV-om znalo da su zaraženi, dok je taj broj 2015. godine iznosio 67 posto.

Poražavajuće je da čak 9,4 miliona osoba u svijetu uopšte nemaju informaciju da su zaraženi ovim virusom pa iz UNAIDS-a apeluju da ove osobe hitno prođu testiranja na HIV i započnu s liječenjem.

AA