Policija profesionalno i odgovorno odgovorila zadacima u prvih devet mjeseci 2018. godine

?

Imajući u vidu parametre koji se odnose na stanje kriminaliteta, javni red i mir i sigurnost saobraćaja u prvih devet mjeseci ove godine, situacija je zadovoljavajuća, ocjenjeno je na današnjoj posljednjoj sjednici Komisije za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u ovom mandatnom periodu.

Skupštinska komisija za nadzor rada policije je sumirala dosadašnji rad u oblasti nadzora policije, a kao najznačajnije, istaknut je njen doprinos u donošenju novog kantonalnog Zakona o unutrašnjim poslovima, te u dopuni i izmjeni Zakona o policijskim službenicima i Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kao i doprinos u unapređenju uslova rada policije u materijalno-tehničkom pogledu, kao i u kadrovskom jačanju Uprave policije. Nakon obilaska nedavno otvorenog multifunkcionalnog i modernog Centra za edukaciju i specijalne policijske jedinice, Komisija je izrazila podršku procesu prijema nedostajućih policijskih službenika i osiguranju sredstava za nove kapitalne investicije kantonalnog MUP-a.

Naglašen je značaj kvalitetne institucionalne saradnje i komunikacije svih struktura vlasti, saopšteno je iz Stručne službe kantonalne Skupštine.