Potvrđeni rezultati Općih izbora 2018.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima. Potvrđeni rezultati ne sadrže dodjeljen po jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Jučer je Centralna izborna komisija BiH postupajući po rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH izmjenila utvrđene rezultate Općih izbora 2018. godine. Izmjene su u vezi sa primjenom člana 10.1 stav (3) i člana 11.1 stav (2) Izbornog zakona BiH  koji se odnose na zastupljenost konstitutivnih naroda u Predstavničkom domu PFBiH i Narodnoj skupštini RS. Nedostajući mandati će biti dodjeljeni dopunskom odlukom.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba .

Centralna izborna komisija BiH obavještava sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2018. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu  lično u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da Centralna izborna komisija BiH dodjeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.