Islamski pedagoški fakultet organizovao međunarodnu naučnu konferenciju

U Zenici je počela međunarodna naučna konferencija „ Međureligijski dijalog u izazovima savremenog življenja“, koju je u povodu 25 godina postojanja organizirao Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

U zaključcima konferencije markirane su domene djeloavnja kako prema vjerskim zajednicama, Medjureligijskom vijeću, visokoškolskim institucijama i obrazovnim politikama.

Cilj konferencije je da se na naučno-istraživačkoj i propitivačkoj osnovi susreću ljudi različitih svjetonazora, i da iz plodnog dijaloga odogovore izazovima savremenog življenja. Različite svjetonazore okupilo je pod jedan krov Međureligijsko vijeće prije 20 godina, ali dijalog među četiri monoteističke religije u Bosni i Hercegovini postoji zapravo već 500 godina.

Zato vjerujem i nadam se da će skupovi poput današnjeg uspjeti produbiti odnose i razjasniti položaje određenih vjerskih zajednica spram države i politike“, izjavio je Jakov Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Učesnici konfenecije su predstavnici akademskih zajednica Hrvatske, Makedonije, Švedske, Norveške, Malezije i Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su joj i predstavnici svih vjerskih zajednica u našoj državi ujedinjeni u čvrstvom stavu da dijalog nema alternativu.

Dr Mato Zovkić , umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, koji je na današnjoj konferenciji „ Medjureligijski dijalog u izazovima savremenog življenja“ govorio u ime kardinala Vinka Puljića, podsjeća na više faza dijaloga u Katoličkoj crkvi: „Prva faza u proteklih pola stoljeća bila je da ozbiljno upoznamo druge onako kako oni sami sebe vide. Sada za vrijeme Pape Franje cilj je da odgajamo mlade koji će znati o svom identitetu, kako ne bi posegnuli za nasiljem u ostvarivanju neprihvatljivih ciljeva“.

Na namjeru desničarskih političkih opcija da međuvjerski dijalog i suživot nije moguć, podsjetio je danas u Zenici reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović.

„Mi u Bosni i Hercegovini pokazujemo da je to ipak moguće, jer vjerske zajednice rade na zajedničkom dobru“, kazao je.

U zaključcima konferencije markirane su domene djelovnja kako prema vjerskim zajednicama, Medjureligijskom vijeću, visokoškolskim institucijama tako i prema obrazovnim politikama.  Svi nabrojani obavezni su nastaviti raditi na produbljivanju odnosa medju predstavnicima svih religija koje opstaju stoljećima zajedno na ovim  prostorima.(A.Huskić)

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime