Gradska biblioteka Zenica pripremila 12 promocija za Mjesec knjige

Gradska biblioteka Zenica i ove će se godine tradicionalno uključiti u obilježavanje Mjeseca knjige, koji se u cijelom svijetu neformalno obilježava tokom mjeseca oktobra.

Prvi program, kako je najavio direktor Haris Abdagić, zakazan je već za sutra navečer, 1. oktobra, kada će biti otvorena Međunarodna izložba umjetničke fotografije „BookConnest“, a koju organizuje Udruženje „Kreativci“ iz Zenice.

Smisao same izložbe je promocija knjiga, biblioteke i čitanja. Istu ćemo noć promovirati i projekt „Žene BiH“, koji je pokrenula grupa mladih žena iz Sarajeva, a koje, kroz ilustracije i tekstove, pripremaju i knjigu u kojoj će predstaviti najbitnije žene iz BiH. Mislim da su već zatvorile finansijsku konstrukciju i da še ta knjiga brzo biti i štampana, – najavljuje Abdagić u izjavi za Fenu.

Već 4. oktobra, dodaje, na programu su čak tri promocije romana srbijanskih autora: „Kozje uši“ Vladislave Vojnović, zatim „Glineni kralj“ Branke Selaković i „Tuđine“ Igora Marojevića.

Petog oktobra imamo zanimljivu promociju dokumentarnog filma „Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo“, našeg kolege bibliotekara Maše Mehmedovića, poznatijeg kao Vitez bibliotekar – kroz vrleti i bespuća. Vrlo duhovit i zanimljiv momak. Sedam dana kasnije, 12. oktobra, imamo projekciju dokumentarnog filma pod nazivom „Alisin izlazak u svijet“, autorice Naide Ribić. Dolazi nam i jedan izuzetan gost, mladi pjesnik iz Mostara Marko Tomaš, koji će 17. oktobra promovisati svoju knjigu poezije zanimljivog naslova „Trideset deveti maj“. Promotor će biti zenički književnik Selvedin Avdić, – ističe Abdagić.

Abdagić kaže kako će povodom 20 godina postojanja zeničke Izdavačke kuće „Vrijeme“, tokom Salona knjige ova izdavačka kuća ponuditi svoja izdanja po vrlo pristupačim cijenama.

To je, praktično, jedina relevantna izdavačka kuća iz Zenice. Obilježit ćemo i 140 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića, ali do 24. oktobra, kada imamo veče posvećeno njemu, vjerovatno nećemo imati odštampanu i knjigu poezije koju pripremamo u sklopu naše nove edicije „Lektira“. Za kraj, 29. i 30. oktobra, promovisat ćemo naša nova izdanja. Jedna je stručna knjiga naše sugrađanke Emine Selimović o profesoru Zilhadu Ključaninu, a nosi naslov „Postmodernizam i nova osjećajnost u poeziji Zilhada Ključanina“, – kaže Abdagić, koji dodaje kako će druga promocija biti promocija edukativne slikovnice.

Slikovnicu je uradio također našeg sugrađanin Aldina Šehića, a u pitanju je i udžbenik-slikovnica pod nazivom „Mali sevdah“. Ova će slikovnica biti koristan udžbenik za nastavnike harmonike u osnovnim školama – smatra Abdagić. (Fena, Vehid Begunić)