Posjeta delegacije Palestine Gradu Zenica

Delegacija Ministarstva lokalne uprave Palestine posjetila je danas Gradsku upravu. U razgovoru sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Goranom Bulajićem nastojali su saznati više detalja o razvoju grada nakon rata i njegovom strategijom, ali i mnogim životnim pitanjima kao što su ekologija ili privreda.

Delegacija iz Palestine domaćine je upoznala na koji način u Palestini funkcioniše loklani ekonomski razvoj.

Mi smo ih informisali po najznačajnijim pitanjima koje su njih interesovali, a radi se o zagađenosti zrakaka, konceptu zbtrinjavanja krutog otpada, razvijanju poslovnih zona, budžetiranje, broj zaposlenih. Smatram da je uspostavljena dobra saradnja koju ćemo nastaviti u dudućnosti, kazao je Bulajić.

Delegacija iz institucija za razvoj u Ministarstvu Plestine došli smo ovdje jer je slična situacija u Bosni i Palestini kada govorimo o rekonstrukciji infrastrukture nakon rata. Došli smo da se okoristimo iskustvima kako se grad Zenica uspio razviti nakon rata i razgovarali o raznim projekatima koji su se implementirali u Zenici i pokušat ćemo prenijeti ta iskustva u Palestini, kazao je Tareq Imair, generalni direktor Loklane uprave u Ramalli.

Na kraju Bulajić nam je kazao da iako to nije bila tema sastanka uspostavili su kontakte sa nevladinim sektorom i u narednom periodu pokušat će uspostaviti kontakte sa njima koji bi rezultirali realizacijom zajedničkih projekata. (N.G.)