Ombudsmani upozoravaju na moguću zloupotrebu djece u političke svrhe

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama, navodi se u današnjem saopćenju Ombudsmena BiH.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su svjesni činjenice da zloupotreba djece u političke svrhe nije zakonski jasno definisana, te bi upravo iz tog razloga  bilo potrebno utvrditi jasna pravila ponašanja političara i političkih stranaka u vezi s učešćem djece u političkim aktivnostima, prije svega od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Pitanje pozicije djece u izbornim procesima, odnosno, potrebe preveniranja njihove zloupotrebe svakako bi trebalo da bude uređeno izbornim zakonodavstvom.

Ombudsmeni će u svom Godišnjem izvještaju svakako ukazati nadležnim zakonodavnim tijelima u Bosni Hercegovini na ovaj problem i inicirati njegovo rješavanje.

Ombudsmeni, i ovom prilikom, apeluju na sve aktere na političkoj sceni da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako van trajanja, tako i za vrijeme izborne kampanje. Zloupotreba djece u političke svrhe je apsolutno neprimjerena i na taj način se krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka, stoji u saopćenju.