Gradonačelnik i direktor KfW-a razgovarali o implementaciji projekta vrijednog preko 35 miliona KM

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je o implementaciji projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u našem gradu razgovarao sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW.

Direktor kancelarije KfW-a u BiH dr. Matthias Schmidt-Rosen i projekt koordinator KfW-a Samir Halilović, dobili su od gradonačelnika Kasumovića, njegovih saradnika i menadžmenta Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica, informacije o aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem što bržeg početka realizacije projekta.

Obzirom da se radi o najvećoj poslijeratnoj donaciji u BiH svakom detalju trebamo pristupiti maksimalno odgovorno. Razgovarano je o nekim administrativnim odlukama koje će Gradska uprava u narednim danima donijeti, a koje su neophodne za samu implementaciju projekta čiji se završetak očekuje u 2023. godini“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

KfW je krajem 2017. godine za projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, našem gradu donirao 13,5 miliona eura. Krajem jula ove godine, Vlada Švicarske za ovaj projekat je donirala 4,75 miliona eura. Grad Zenica će za nastavak izgradnje biciklističkih staza opredijeliti milion KM, a JP “ViK” će u projektu učestvovati sa 800.000 eura. Cilj projekta je unapređenje uslova života stanovništva i zaštita okoliša u Zenici. (zenica.ba)