Počeli radovi na osvjetljenju pješačkih mostova

Nakon provedene javne nabavke Grad Zenica izabrao je najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na osvjetljenju pješačkih mostova LED rasvjetom. Ugovorena vrijednost radova je 164.123,43 KM, a posao je povjeren konzorciju “Arcade” d.o.o. Tuzla i “Elektrotim” d.o.o. Banjaluka.

Realizacija Ugovora koji se odnosi na izvođenje radova na osvjetljenju pješačkih mostova “Jalijski most” i “Bilinopoljski most” LED rasvjetom počela je danas.

“Na ovaj način stvorit će se normalni uslovi za kretanje pješaka u noćnim satima i uslovima smanjenje vidljivosti, a osim toga bit će postignut bolji vizuelni efekat na ova dva pješačka mosta preko rijeke Bosne”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Ovim projektom je obuhvaćeno:

•      osvjetljenje pješačke staze mosta

•      osvjetljenje pilona mosta

•      osvjetljenje zateznih kablova mosta

•      osvjetljenje donje konstrukcije mosta

Osvjetljenje pješačke staze vrši se postavljanjem LED trake u rukohvatu s obje strane mosta. Na taj način se postiže potreban nivo osvjetljenosti mosta za kretanje pješaka, te vidljiva linija mosta u pogledu s obje strane. Druga osvjetljenja (donje konstrukcije, pilona i zateznih kablova) se uglavnom odnose na dobijanje estetskih i efektnih elemenata postavljanjem led rasvjete koja može mjenjati boje ali koja ne utiče na osvjetljenje šetališne zone.

Rok za realizaciju Ugovora je 30 dana, a očekuje se da će svi poslovi biti okončani u znatno kraćem roku.

(Zenica.ba)