Duvnjak: Ustavom ZDK osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin  Duvnjak ukazao je danas da je besmislen i nepotreban zahtjev zamjenika predsjedavajuće Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava u Zeničko-dobojskom kantonu koji je naveo kao jedan od kantona u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

„Zanima me, da li je gospodin Bosić svjesno i politički nekorektno stavio Zeničko-dobojski kanton u isti koš sa kantonima koji ne priznaju ustavnu ravnopravnost konstitutivnih naroda ili je u pitanju njegov lapsus ili nesmotrenost medija koji su prenijeli tu izjavu“, navodi Duvnjak i ističe da očekuju javno izvinjenje, uz istovremeni poziv gospodinu Bosiću da posjeti Zeničko-dobojski kanton.

Predsjedavajući Duvnjak podsjeća da je amandmanima na Ustav ZDK iz 2004. godine osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana. Naime,  Amandman VII na Ustav predviđa uz Bošnjake i Hrvate i Srbe kao konstitutivan narod u ZDK, a amandman X da su službeni jezici kantona bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, dok su službena pisma latica i ćirilica.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je jučer na press-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice. Precizirao je da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Stručna služba Skupštine