FOTO: Projekat ‘Građanin’ – Problem parkiranja na zelenim površinama u Zenici

Učenici III-5 razreda Prve gimnazije u Zenici, na času demokratije, pripremajući projekat „Građanin“, odlučili su da istraže temu „Parking na zelenim površinama“.

U današnje vrijeme zbog nedostatka parkinga, ljudi su primorani da parkiraju na različitim mjestima u koje spadaju i zelene površine, koje se pri tome uništavaju. Smatramo da bi vlast trebala uraditi nešto po pitanju ovog problema. Konkretno u našem gradu postoji firma koja je zadužena za izgradnju parkinga, ali svoj posao ne obavlja dovoljno dobro. Uglavnom prefarbaju linije na već postojećim parkinzima i postavljaju automate za naplatu. Drugi problem je taj što građani ne znaju šta se sve vodi pod zelenom površinom. Postoje mjesta koja nemaju nikakve tragove zelenila, a vode se kao zelena površina. Vlast bi trebala uložiti sredstva kako bi se takva mjesta obilježila i uredila, – smatraju ovi srednjoškolci.

Istražujući situaciju u okviru ove teme, kontaktirali su, kako kažu, neke uticajne osobe i eko inspektore i proveli anketna istraživanja, koja su pokazala da većina Zeničana u ovome vidi veliki problem.

Istraživanja ove vrste svojevrsne su kampanje, u kojima mladi Zenice zagovaraju bolje uslove života u svojoj lokalnoj zajednici. Tako je i ova nastavna aktivnost zeničkih srednjoškolaca ujedno upozorenje nadležnima da poduzmu mjere na rješavanju problema parkiranja na zelenim i drugim za parkiranje zabranjenim površinama u Zenici. (S.S.)