Savjet planinara: Ne idite bez obavještenja sami u prirodu

Ove godine navršavaju se 44 godine od stradanja planinara i velikog zaljubljenika u Pepelalare, Medžida Mangale Mangića, podsjeća predsjednik Pokreta Otpor, Akif Smajlović, podijelivši sa svojim sugrađanima korisne savjete, koji će im biti od pomoći ako se odluče ići sami u planinu.

Dobro se sjećam tog tragičnog vikenda, jer sam svratio u planinarski dom na putu ka vikendici. U domu je bio Pero Gajanovic Gajan, bajker Enes Žuti i raja iz područja kina Metalurg. Predveče je počela padati kiša, sutradan povratak u Zenicu. Mangala je u subotu naveče, u 23 i 40, krenuo sam na Pepelare da iznenadi svoje prijatelje, kojima nije rekao da će doći. Kako je kiša uporno padala, mještani Petrovića (Sebuje) ostavljali su ga na konaku. Nažalost, nije poslušao Slobodana i sam se zaputio kroz mrklu noć uskom planinarskom stazom.

Pogled sa stijene sa koje je pao planinar

Na pola uspona se nalazi stijena visoka oko 15 metara i na njoj staza naglo skreće udesno. Nesretni Mangić je nastavio kretanje ulijevo, slijedi pad i pogibija. Kako nije najavio svoj dolazak, njegova raja nije ni slutila da se desila tragedija. U to vrijeme bilo je „normalno“ da muž ne dođe kući par noći. Nakon par dana supruga obavještava miliciju i GSS počinje potragu. Sumnjalo se da je naišao na neku zvijer ili zalutao prema Tvrtkovcu. Nakon višednevne pretrage, mrtvo tijelo je prvi vidio član GSS-a, Pero Staub.

Zbog toga, kada idete u planinu, trebate:

1/ Imati opremu, gojzerice, kabanicu, dovoljno hrane i vode u ruksaku.

2/ Ne ići sam, jer možete uganuti nogu, može vas zadesiti ujed zmije, stršljena ili napad divlje zvijeri.

3/ Obavijestiti domara planinarskog doma u koji želite ići.

4/Izbjegavati planinarenje po lošem vremenu, – piše Akif Smajlović, autor Parka prirode Babina i predsjednik Pokreta Otpor.