Štab Zimske službe FBiH proglasio zimske uslove vožnje

Štab Zimske službe Federacije BiH je proglasio zimske uslove vožnje pa u skladu s tim, zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prijevojima do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Ekipe putne operative su na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog intenzivnih sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na dionici magistralnog puta M-19 Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu, sporije se saobraća u višim predjelima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo–Sokolac, Foča-Gacko, Trnovo-Foča, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Banja Luka- Turbe, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac- Bihać- Velika Kladuša, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Šujica-Kupres.

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Zbog sniježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.